Keerbergen | Eva Dooms Architect

Previous Next 1 of 3

Keerbergen


Nieuwbouw

Een ongunstig georiënteerd perceel langs een drukke invalsweg werd ingevuld met een woning die niet aan woonkwaliteit hoeft in te leveren. De zuidelijke oriëntatie aan de straatzijde werd maximaal benut door een gevelbrede vide die licht en passieve warmte brengt tot in de hoge kelderverdieping, zodat deze kan ingericht worden als kantoor of praktijkruimte. De inkomzone met glazen schuifdeuren creëert er tegelijkertijd een warmteregulerend sas, dat de winterzon ten volle verspreid in de woning of de zomerhitte buffert. Via grote raampartijen en insnijdingen achteraan profiteert de woning ten volle van het groene uitzicht op het achterliggend agrarisch gebied. De energiezuinige technieken zijn gebundeld in een centrale kern, die over de verschillende verdiepingen loopt en waar alle ruimtes op aftakken. Hierdoor kan de woning rondom volop licht nemen en plaatst het zich nergens in zijn eigen schaduw. Doorheen de dag zorgt de wisselende lichtinval voor een steeds verschillende ruimtebelichting. De donkere, watergesneden gevelsteen contrasteert met het witte strakke interieur, dat aangekleed wordt met ‘eerlijke’ materialen zoals trap en tafel uit ruwe stellingplanken, bamboeparket op de slaapverdieping, plafond in zichtbeton,… De doorgedreven isolatie en de energiezuinige technieken maken samen met de compactheid van de woning dat een gunstig E-peil wordt bereikt, zonder te verplichten tot dure investeringen.

Close