Wedstrijd | Eva Dooms Architect

Previous Next 1 of 3

Wedstrijd


Nieuwbouw

De ongunstige oriëntatie vraagt om een variante op de klassieke opstelling die werd voorgesteld in de stedenbouwkundige studie.

Een klassieke opstelling zou immers woningen creëren met een uitsluitend noordelijk gerichte tuin. De voortuin met oprit en garage/carport kaapt in dit geval alle troeven weg van de zuidwest-oriëntatie.

Door de woningen per 3 te schakelen met de langse gevels tegen elkaar, creëert men een

compacte cluster die ruimte laat rondom voor een optimale bezonning. De tuinen profiteren zo

telkens van meerdere oriëntaties.

In plaats van een voortuin die grotendeels wordt ingenomen door oprit of carport en dus weinig

belevingskwaliteit te bieden heeft, wordt de tuin rondom de woning gelegd en gevrijwaard van

verhardingen of tuinhuisjes. De parkeerplaatsen voor de 3 woningen worden geclusterd in 1 gemeenschappelijke carport met aanliggende tuinbergingen.

Deze compacte schakeling biedt niet alleen voordelen qua bezonning en groene uitzichten voor

de bewoners maar laat ook de omgeving mee profiteren. Door de bundeling van groen en

verharding geeft het terrein een transparantere, doorwaadbare en groenere indruk aan de

voorbijgangers.

Close