Keerbergen | Eva Dooms Architect

Keerbergen


Nieuwbouw

Voor een beperkt budget diende een vrijstaande woning gerealiseerd te worden met een volwaardig programma. Dit in gedachten, werd er vertrokken van een eenvoudig, bijna vierkant grondplan waaraan 3 L-vormige ‘dakschelpen’ werden toegevoegd die enerzijds geborgenheid/ een luifel/ privacy bieden, en anderzijds zich openstellen naar de aangename lichtkleur van de zuidelijke oriëntatie. Hierin bevinden zich een carport met overdekte toegang naar de inkomdeur, de traphal met vide die de volledige woning met elkaar in verbinding stelt, en de bureau, eventueel afsluitbaar vanaf leefruimte.

Door de planopbouw uit te zuiveren tot de meest eenvoudige en compacte schakeling worden overbodige kosten vermeden: alle dienstruimtes worden naast en boven elkaar geschakeld aan de linkerzijde (noordwest) en de leef- en slaapruimtes rechts daarvan (zuidoost). Circulatiezones werden zoveel mogelijk tot een minimum beperkt waardoor het complete programma met 3 slaapkamers op een bruto-oppervlakte van 160m² kon gerealiseerd worden, zonder aan ruimtegevoel te moeten inboeten. Dit scheelt de bouwheer in budget tijdens uitvoering , maar ook gedurende de verdere levensduur van de woning door o.a. beperkte verwarmingskosten.

Close